Suomessa on ennätyksellisen kuuma kesä, olemme saaneet nauttia helteistä jo viikkoja. Lämpötila kohoaa jo heti aamusta hellelukemiin ja jatkuu iltaan asti +30°c lukemissa. Kuumalla säällä on muistettava huolehtia meidän rakkaista ikäihmisistä, että muistavat suojautua helteeltä, syödä tarpeeksi paljon sekä tietenkin nesteyttää tarpeeksi.

Ikäihmisten ja heistä huolta pitävien tulee tuntea ja ennakoida helteiden terveysriskit sekä tietää, miten niiltä suojaudutaan. Ulko- ja sisätilan lämpötilan nouseminen voi aiheuttaa lämpöön liittyviä yleisoireita, jotka ovat mm: Janon tunteen, nukkumisvaikeudet sekä toimintakyvyn heikentyminen.
Helteiden aiheuttamat terveyshaitat lisääntyvät 65 vuotta täyttäneillä, varsinkin kun hellekausi venyy useamman päivän mittaiseksi.

Vanhenemisen myötä janon tunne heikentyy, nestehukka saattaa kehittyä nopeasti ja huomaamatta. Tiesitkö että nestetasapainosta huolehtimalla voidaan ehkäistä kuivumisen lisäksi mm. kaatumisia ja muita tapaturmia? Ikääntynyt tarvitsee päivässä 1- 1,5 litraa nestettä, eli 5-8 lasillista juomaa. Hyviä juomavalintoja helteellä ovat: vesi, maito, mehu, jugurtti sekä pirtelö.

Add Your Comment